2009. november 4., szerda

Kölcsönök...

A legtöbb ember a bankoktól kér kölcsön pénzt. A pénzügyi kölcsönök típusa különféle lehet. A kölcsön az-az a banki kölcsön hivatalos neve a banki hitel. A bankok biztosítják azt, hogy az emberek pénzhez jussanak. Ahhoz, hogy egy banktól kölcsönhöz jussunk több feltétel is meg van szabva. A bank az olasz banca szóból származik, melynek jelentése pad.

Ez a szó alapjában egy német szó. A szó a pénzváltó padokra utal, amely a korábbi évszázadokban működött. A bankok múltja több évszázados múltra tekint vissza. Ha kölcsön mellett döntenénk, valamilyen pénzügyi ok miatt, akkor a bankokhoz érdemes fordulnunk. Manapság rengeteg bank létezik szerte az országban, amely készséggel áll rendelkezésünkre, ha banki kölcsönt szeretnénk felvenni. Mielőtt azonban kölcsön mellett döntenénk nem árt, ha megismerünk pár fontos dolgot ezen ügyintézéssel és folyamattal kapcsolatban. Mint mindenki tudja, a bankoknak is meg kell valamiből élniük.

A kölcsön nem úgy működik, hogy bemegyünk egy bankba, és kölcsön kérünk a banktól egy bizonyos mennyiségű összeget. Ennek szigorú szabályai és feltételei vannak. Nem mindegy pl. hogy az adott kölcsön mekkora futamidőre szól, és mekkora havit törlesztő részlettel bír, illetve, hogy mekkora rá a kamat. Ha pl. felveszünk a bankban, 5 millió Ft hitelt, akkor tudnunk kell, azt, hogy ezt vissza kell is majd fizetnünk a banknak előbb utóbb, de a végére természetesen ez az összeg a banki kamat révén sokkal magasabb lesz, mint az alapba kölcsön kért 5 millió Ft. Nem mindegy tehát, hogy egy adott kölcsön esetében mekkora a visszafizetésre adott T-H-M %. Fontos tehát alaposan tudnunk pár dolgot a bankok és a hitelügyintézésekkel kapcsolatban ismernünk, mielőtt egy-egy kölcsön felvétele mellett döntenénk. A

kölcsön kéréséhet sok irat szükséges, és sok feltételnek kell megfelelni. Ha banki kölcsön mellett döntenénk, akkor ahhoz szükségez a személyi igazolvány, a lakcímkártya, és az adókártya. Ezek mellett minimum 60-ezer Ft-ot kell hogy keressünk. A kölcsön fejében az is alapvető dolog, hogy a kölcsönt felvevő illetőnek mennyi ideje van munkaviszonya. A minimális munkaviszonynak 3-12 hónapos munkaviszonyának kell lennie. A havi számlakivonatok bemutatása is kell egy-egy hitel vagy banki kölcsön felvétele előtt. A telefonszámunkat is megkell adnunk természetesen.

A kölcsön átnyújtása a bank részéről mindezek mellett csak akkor lehetséges, ha az ügyfél rendelkezik jövedelemigazolási papírokkal is, amelyet természetesen a munkáltatójától kap. A bankszámlakivonat is kellhet kölcsön felvétele előtt. Az igénybe vehető összeg, 100 e Ft és 5 Millió Ft között mozog. A 21 éves kor betöltése is alapvető szempont a kölcsön esetében. Ha személyi vagy adósságrendező kölcsön vagy hitel mellet döntünk, akkor a személyi-kölcsön igénylő nyomtatvány is szükséges.

A törlesztő részlet, a banktól függ és attól, hogy milyen típusú a kölcsön, és milyen kamatra illetve futamidőre szól. Ha több mint 1.5 millió Ft kölcsönt szeretnénk kérni egy banktól akkor arról közjegyzői nyilatkozat is kell. Egy-egy kölcsön felvétele előtt tehát, fontos, hogy mindezeket a dolgokat tisztán lássuk, hiszen így mi magunk is könnyebben el fogunk igazodni a banki hiteleken belül.

1 megjegyzés: